December 21, 2010

LiamMaru LiamMaru
Lab Rat
63 posts

Deploying Phonon on Windows XP

 

Hey there, so I’ve successfully compiled a Phonon based media player, built in Qt on Windows 7 using Qt 4.7.1 and Visual Studio 2010. The application runs fine on my machine, however has severe problems when run on windows XP. If I include the phonon_ds94.dll in the deployment, the application will crash when I try and maximise the application (unhandled exception, error reading location). If I don’t include the dll, the media player will fail to load and play any movie files.

Are there any avenues open to me here? Idea’s for determine the problem? My deployment includes:

Video Player.exe
phonon_backend/phonon_ds94.dll
phonon4.dll
QtCore4.dll
QtGui4.dll

I’m not linking against any back-end specific libraries (phonon_ds94.lib), just the phonon library.

8 replies

December 21, 2010

Immii Immii
Lab Rat
239 posts

Did you went through Qt application deployment write up ??

http://doc.qt.nokia.com/latest/deployment.html
http://doc.qt.nokia.com/latest/deployment-windows.html

I hope if you follow the steps mentioned here you should be okay.

December 21, 2010

LiamMaru LiamMaru
Lab Rat
63 posts

Yes, I’ve browsed those. Also, I have run dependency walker (As always, the easiest way to figure out what I need), and it indicates no reliance on phonon_ds94.dll, which seems to indicate the dll is loaded in code. The fact that my application exhibits different behavior depending on the placement of phonon_ds94 seems to indicate at least that something is being found. I’ve tried adding:

QString path = QDir(a.applicationDirPath()).absoluteFilePath(“phonon_backend/phonon_ds94.dll”);
a.addLibraryPath(path);

As I’ve seen elsewhere, but that caused my application to give the all too familiar ‘Application configuration is incorrect’ error, which is probably appropriate.

December 23, 2010

Immii Immii
Lab Rat
239 posts

There could be some codec issue, can you try running existing phonon example which comes with Qt? and see if that is running there or not. If not you may need to download required codec for the file format you are running

December 24, 2010

LiamMaru LiamMaru
Lab Rat
63 posts

Hi Immii,

I’ve since got it running but am having other issues, check the other thread :).

Thanks,

Liam.

December 24, 2010

Immii Immii
Lab Rat
239 posts

which other thread ??

December 26, 2010

Milot Shala Milot Shala
Lab Rat
396 posts

Sometimes this can be a problem of codecs. Have you tried installing codecs on your Windows machine. I usually use K-Lite Mega Codec Pack for Windows. Try installing codecs see if it solves your problem.

December 27, 2010

LiamMaru LiamMaru
Lab Rat
63 posts

Hi Milot,

I actually use the same codec pack, and it’s installed on the test machine. The player now works, albeit on a different test machine, as does the example player (which fails in the same manner), that is, it won’t play videos that are otherwise playable in other media players.

I’ve concluded it’s something to do with the machine, and I’ll broaden the test sample area in the new year before I let this thing loose on unsuspecting users.

December 27, 2010

Milot Shala Milot Shala
Lab Rat
396 posts

LiamMaru wrote:
Hi Milot,

I actually use the same codec pack, and it’s installed on the test machine. The player now works, albeit on a different test machine, as does the example player (which fails in the same manner), that is, it won’t play videos that are otherwise playable in other media players.

I’ve concluded it’s something to do with the machine, and I’ll broaden the test sample area in the new year before I let this thing loose on unsuspecting users.

I faced same issues with my own video player [komedy.spartansoft.org] and yes, it might be a problem especially with Windows XP (as far as I know this operating system is not officially supported by Microsoft anymore), if a video isn’t playing, try using tools such as Dependency Walker see if you have all required libraries included.

 
  ‹‹ Qt::Key and QKeyEvent issues (on-screen keyboard)      [SOLVED] QMap as a parameter ››

You must log in to post a reply. Not a member yet? Register here!