June 29, 2011

Alicemirror Alicemirror
Lab Rat
825 posts

[BUG: QTBUG-20213] Qt SDK beta Meego 1.2 Harmattan for N9 QEMU orientation problem

 

Hi to all,

I have started by a couple of days developing a project on the Qt SDK Beta released by Qt labs – Introducing MeeGo 1.2 Harmattan to the Qt SDK [labs.qt.nokia.com] – and I am experiencing a problem.

When starts QEmu is showing the N9 screen in protrait mode with the buttons correctly oriented. Then, rotating the emulator screen to landscape mode the buttons remains in the previous position without any adapation. I thought for a minor issue and ignored this detail.
Compiling the application whose graphic is desigend for portrait orientation it is shown in landscape mode only. The effect persist independently by the rotation of the emulator screen.

  1.          // Lock the screen orientation to portrait.
  2.          orientationLock: PageOrientation.LockPortrait

I set the orientation lock to portrait mode in all the shown pages but nothing changed at all:
Either orientation reports the same result.

edit: moved to mobile -mariusg

Created but at Nokia Bugreports http://bugreports.qt.nokia.com/browse/QTBUG-20213

 Signature 

Enrico Miglino (aka Alicemirror)
Tech Consulting
Islas Baleares, Ibiza (Spain)
http://www.contesti.eu

8 replies

June 29, 2011

Eddy Eddy
Area 51 Engineer
1607 posts

When starts QEmu is showing the N9 screen in protrait mode with the buttons correctly oriented. Then, rotating the emulator screen to landscape mode the buttons remains in the previous position without any adapation. I thought for a minor issue and ignored this detail.

from youtube video’s i saw that when rotating a real device on home screen 1 it remains in portrait. I don’t know about the app home screen.

Compiling the application whose graphic is desigend for portrait orientation it is shown in landscape mode only. The effect persist independently by the rotation of the emulator screen.

you could file a bug report for this

 Signature 

Moderator
Qt Certified Specialist
Nokia Qt Ambassador

June 29, 2011

Alicemirror Alicemirror
Lab Rat
825 posts

Thanks, Eddy.

I have already joined the beta tester group. I am not so good to compile bug-fixes…

 Signature 

Enrico Miglino (aka Alicemirror)
Tech Consulting
Islas Baleares, Ibiza (Spain)
http://www.contesti.eu

July 1, 2011

Alicemirror Alicemirror
Lab Rat
825 posts

Going ahead in the development of a native application, at a certain point finally things – partially – works.
It seems that only when the mobility library is included in one of the qml pages when the program runs in the Qemu on the console you can read that the emulator has loaded the device orientation emulator.

I tried several times and always obtaining the same effect: when the page including mobiility on top is run the orientation emulator starts. The problem is that the orientation only works on the default device home buttons but not on the application itself that remains in landscpe mode. On the N950 device it works correctly.

 Signature 

Enrico Miglino (aka Alicemirror)
Tech Consulting
Islas Baleares, Ibiza (Spain)
http://www.contesti.eu

July 1, 2011

Eddy Eddy
Area 51 Engineer
1607 posts

Thanks for sharing.

You could make a bug report for this.
Edit: you could just copy paste your topic in bug tracker.

Great it works correctly on the n950!

 Signature 

Moderator
Qt Certified Specialist
Nokia Qt Ambassador

July 1, 2011

Alicemirror Alicemirror
Lab Rat
825 posts

Mmmh… Eddy, you have already suggested to report a bug but at this moment I am not so experienced to be sure that it is a bug. This is a experimental version so it can be a bug or not. I am collecting a serie of posts on the problems and unclear behaviors I am finding then I search in the bug list if someone is a documented bug. With only one case it maybe that I have not understood clearly what is the correct strategy.

Later I try to paly with the bug report pages. I have never used them…

 Signature 

Enrico Miglino (aka Alicemirror)
Tech Consulting
Islas Baleares, Ibiza (Spain)
http://www.contesti.eu

July 1, 2011

Eddy Eddy
Area 51 Engineer
1607 posts

Hi Alicemirror,

If the device and the emulator show different results then that,s a bug.

Making a bug report is easy. You go to bugtracker. The first time you have to register (you need another account than the one you use here unfortunately).
Then you click on the link to start a new one. You choose the category and paste your topic in there. It describes very well the issue.
That way the programmers will pick it up and handle it. If only on devnet it will probably get no attention.

A common practice is to add the link to the bugtracker page here and also a link to this topic in the bug tracker.

Here is a link to a FAQ [developer.qt.nokia.com]

 Signature 

Moderator
Qt Certified Specialist
Nokia Qt Ambassador

July 1, 2011

Alicemirror Alicemirror
Lab Rat
825 posts

Hi Eddy,

thank you for your advice. I have reported just now the but and updated the thread in the first post.

Cheers, Enrico

 Signature 

Enrico Miglino (aka Alicemirror)
Tech Consulting
Islas Baleares, Ibiza (Spain)
http://www.contesti.eu

July 1, 2011

Eddy Eddy
Area 51 Engineer
1607 posts

Hi Enrico,

You’re welcome.

Here is the link to your bug report:
http://bugreports.qt.nokia.com/browse/QTBUG-20213

So other people can click on it and vote. The number of votes has influence on the priority for the Trolls.

Cheers,
Eddy

 Signature 

Moderator
Qt Certified Specialist
Nokia Qt Ambassador

 
  ‹‹ slow process for font loading in Qt Application in HHT & take more memory usage      iOS - which parts of Qt are supported on iOS devices (especially QWebView)? ››

You must log in to post a reply. Not a member yet? Register here!